Thursday, October 6, 2011

kek coklat lembap (choc moist cake)














resepi yang sgt simple tak pernah mengecewakan. saya guna whisker manual dan senduk sahaja. selamat mencuba

inspirasi dari Resepi Kek Kukus zaima dan diubahsuai sedikit:

Bahan-Bahan:

A:
1/2 cawan serbuk koko
1 1/2 cawan gula pasir
1 cawan susu segar/UHT
1 cawan minyak masak

B:
1 ¼ cawan tepung gandum
1 st baking powder
1 st soda bicarbonate

C:
3 biji telur gred B

Cara :
-Campur semua bahan A ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutupkan api dan biarkan ia suam.
-Panaskan oven suhu 180 atau mengikut oven masing-masing
-Bahan C: Telur dipukul dengan whisker hingga kembang kemudian tuangkan bahan A tadi sambil dipukul dengan perlahan.
-Masukkan bahan B yang telah diayak sedikit demi sedikit dan gaul cara kaup & balik menggunakan senduk hingga sebati.
-Tuang dalam acuan bulat 8" yang telah dilengser dengan minyak masak bahagian dasar & tepinya & dialas dengan kertas minyak didasarnya.
-Bakar selamat 40 minit atau sehingga masak atau kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Acuan ditutup dengan plastic wrap utk mengelakkan wap menitik di atas kek.
-Sejukkan kek sebelum dihias dengan coklat ganache atau buttercream

rainbow cake...lagi



kek pelangi dengan topping ganache atas permintaan rakan-rakan di UIAM. tks a lot dear
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...