Tuesday, October 6, 2009

kek keju ala 'japanese cotton'

sajer nak share resepi japanese cotton cheesecake nih. memang confirm jadi dan sedap. dah berkali-kali buat mmg suker lah. resepi ni diambil daripada member WMC dan resepi dianadessert.com

Bahan-bahan ( 8-inci )

Bahan A: 250g cream cheese 50g butter 100 ml susu segar (fresh milk) 6 biji kuning telur 1 sdb jus lemon 1/4 sdk garam 60g tepung kek / tepung superfine 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)

Bahan B: 140g gula (granulated sugar) 6 biji putih telur 1/4 sdk tartar krim (cream of tartar) atau 3/4 sdk jus lemon

Cara-cara

1.Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati.











2.Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama tartar krim, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).











3.Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek - saya guna loyang biasa 4 segi jer, so tak risau kalau air masuk.











4.Bakar kek dlm 1 jam 30min dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F - tapi kalau nak express tak perlu guna teknik ni pun xpe, menjadi jugak










tambah sikit coklat dan poppy seed nak bagi meriah.

nih kek yg siap dibakar...biar sejuk dlm oven















komen: memang kena dengan citarasa, tak terlalu manis, rasa cheese yg mild, tektur kek gebu dan berongga mcm span, tak terlalu padat mcm unbaked/chilled cheesecake tuh.. yg tu selalu melekat kt lelangit. utk rasa lebih cheese, ada forumer cadang tambah lagi cream cheese hingga 500gm. resepi lain ada guna base samada digestive or oreo cookies yg telah dihancurkan dan ditambah dgn butter.

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...