Thursday, March 3, 2011

Egg Tart







resepi tat telur:

pastri:
150 g mentega
250 g tepung gandum
50 g gula aising
1 sb air sejuk
1 biji kuning telur

Gaul mentega dan gula hingga sebati
Tambah telur dan air
Kemudian, masukkan tepung dan gaul hingga jadi doh
Rehatkan doh (boleh disejukkan sebentar)
Canaikan doh dan terap ke dlm acuan tat
Bakar pastri selama 10 minit suhu 190darjah


filling:
1 biji telur
60 g susu sejat
30 g air
25 g gula halus
1 sb tepung kastad
1 st perasa vanila
Secubit garam

Satukan semua bahan dan kacau hingga sebati
Masukkan dlm jag kecil bermuncung utk tuang ke dalam pastri

Tat:
Tuang filling ke dalam pastri hingga penuh
Bakar semula pada suhu 190darjah selama 20minit atau filling sudah keras dan pastri berwarna keemasan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...