Thursday, March 3, 2011

marmar carry...



resepi biskut seperti berikut:

Bahan-bahan: (30-35keping)
75 gm butter
75 gm mentega
40gm gula icing
1st butter oil
1 biji kuning telur
200 gm tepung gandum
40 gm tepung jagung
10 gm susu tepung
1 st serbuk vanila


Pukul butter, mentega dan gula hingga sebati.
Tambah kuning telur dan butter oil
Kemudian, masukkan serbuk vanila, susu tepung, tepung gandum dan tepung jagung.
Uli hingga sebati
Tutup doh dan sejukkan sebentar dlm peti sejuk
Canaikan lebih kurang 1cm dan terap ikut corak kita suka
Letak topping dan corakkkan
Bakar dlm oven bahagian tgh/bawah selama lebih kurang 20-30minit pada suhu 180'C. Jgn terlalu lama nanti marmar lekang dr biskut


topping Marmar:
1 biji putih telur
200 gm gula icing
1 st perasa oren
1st cuka
Pewarna ikut suka

Gaul putih telur dan gula hingga sebati.
Tambah perasa dan cuka
Jika adunan terlalu pekat, tambah sedikit putih telur/air (1 sudu teh setiap kali) hingga dapat kepekatan diperlukan
Bahagikan adunan mengikut warna pilihan
Masukkan dlm piping bag dan ikat kemas

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...